Jos

Ik ben Jos Bloemkolk, I am the one in the middle singing hey diddle diddle. Ik zing graag. Dat doet iets met je harses dat weldadig is. En ik mag mijn eigen teksten zingen. Ik zing ze graag omdat ze bij mij horen en omdat ze verrotte goed zijn. Ja, sorry, dat mag je zelf natuurlijk niet zeggen, maar dat doe ik toch maar wel. Wat de Nederlandstalige poptekstenschrijvertjes betreft (het land der blinden), is denk ik alleen Raymond van het Groenewoud mijn meerdere.

Raymond is ook nog eens een toffe gast, zoals ze dat in België zeggen, en dat weet ik omdat ik hem laatst heb geïnterviewd. We herkennen hier een brug. Jos Bloemkolk is namelijk journalist en columnist van het dagblad Het Parool. Die columns schrijf ik sinds 1981 onder de naam Bob Frommé (laatst gebundeld onder de titel Er kan een enkele harde tussen zitten). Bob heette mijn vader van voren en Frommé mijn moeder van achteren.

Ik heb dat pseudoniem, omdat ik die columns gescheiden wilde houden van wat ik in Noodweer deed. Stel dat ik iets lelijks over Harry ‘de neus’ Mulisch schrijf (doe ik graag), dan mag Harry niet denken: O, dat is die jongen van dat bandje maar.
Ik heb de column trouwens wel te danken aan de band. We wonnen een prijs, de Buma/Stemraprijs, en werden om die reden geïnterviewd door Het Parool. Ik had al wat stukjes geschreven over Nederlandstalige popmuziek onder het motto Beter Nederlands dan tweedehands en ik vroeg aan de Parooljournalist: Hebben jullie niet nog een lollige columnist nodig? Ik schreef er vijftien op proef en werd aangenomen.

Bij een Amsterdamse krant. Ik ben weliswaar in Amsterdam geboren, maar ik verhuisde op mijn anderhalfde naar Rotterdam. Ik ben dus een Rotterdammer en zo voel ik mij ook. Sterker, ik heb zo veel bezwaren tegen de Amsterdamse mentaliteit dat ik er een schimptekst op gemaakt die simpelweg Amsterdam heet (Als je niemand bent/ Ga naar Amsterdam). Ik troost me maar met de gedachte dat Het Parool een van de weinige dingen is die deugen aan Amsterdam.

Ik ben van 1950. (Allen: “Alle oude lullen moeten dood!”) Ik ben vader van Jim (17) en Bobby (14). Ik ben een gescheiden man, maar ik heb een nieuwe vrouw die leuker is dan alle andere vrouwen op deze wereld. Ik ben Jos Bloemkolk en hoop een keer voor je te zingen.