Over

Noodweer Boeken? Ja, dat kan. Bij JC-Events

Noodweer is een band die bestaat. Die wéér bestaat. Ja, we bestaan weer. In de jaren tachtig maakten we naam met de geinige hit In de disco (Odorex of Odorono in de disco/ Durex of anders gono in de disco). We hielden in 1987 op te bestaan, maar we bleken schijndood te zijn. Sinds vorig jaar leeft Noodweer weer, wat blijkt uit nieuwe nummers als Alles voor het geld, De mens is een dier en Winnaars. Af en toe hielden we een reünieconcert, maar het is nu weer menens.

Voor wie de jaren tachtig te ver weg zijn: Noodweer was en is een Rotterdamse band, die opviel door optredens waar de energie vanaf spatte. De teksten – geestig, gevoelig of fel, maar altijd vormvast – werden alom geroemd. Noodweer maakte twee albums: Rotterdam bijvoorbeeld en Het water stijgt, en we wonnen een Zilveren Harp.

Noodweer bestaat uit vier man: Jos Bloemkolk, zang, dans en teksten, Theo van Duijl, gitaar en koorzang, Raoul Klebach, lyrisch zoemende, want fretloze bas, en Luc Everwijn, drums, mondharmonica en grappen. De band werd opgericht in het jaar 1977, toen Nederlandstalige pop of rock nog zeldzaam was. Maar we waren niet de enigen. Het hing als het ware in de lucht en twee jaar later kwam Noodweer met de Stropdasreggae op een Nederlandstalig verzamelalbum van de Stichting Popmuziek Nederland, Uitholling overdwars. Doe Maar, toen nog zonder Henny Vrienten, stond op die plaat met een soort disconummer.

Doe Maar werd groot en wij hadden daar profijt van. Op hun tournee langs veilinghallen en andere grote zalen stonden ook wij op het affiche. De mensen zagen ons, Noodweer bleef niet onopgemerkt.

We bestonden, en door die toptienhit in 1983 werden we zelfs een begrip. Het publiek kwam er vanzelf achter dat we niet alleen de parodie In de disco bij ons hadden, maar ook reggae zoals Heleen (ze waarschuwt niet, maar slaat meteen), weidse rock als Rotterdam bijvoorbeeld, de ballad Mijn hart klopt voor jou en de rap Amsterdam (uit 1983, de vroegst bekende in Nederland).

Na tien jaar Noodweer ging ieder zijns weegs. Maar we verloren elkaar niet uit het oog – we waren tenslotte een vriendenband – en het verlangen om weer te spelen groeide. In de repetitieruimte bleek ook dat we stevig nieuw repertoire in ons hadden. En de klassiekers – nou ja, bij wijze van spreken dan, hè – klonken frisser dan ooit. Noodweer bestaat weer.

Noodweer kan uiteraard geboekt worden. Waar? Bij JC-Events